Çikolata Hakkında 20 İlginç Bilgi

  • Post author:
  • Post category:Tips
  • Post comments:0 Yorum
  • Dünyada en çok çikolatayı İsviçre ve İngiltere tüketiyor. Ayrıca kadınlar erkeklere göre daha fazla çikolata yiyor.
  • Eski zamanlarda Aztekler, kakao çekirdeklerini para birimi olarak kullanmıştır.
  • Araştırmacılara göre çikolata cinsel isteği artırıyor. Çikolatada tansiyonu yükselten, kalp atışlarını hızlandıran uyarıcı bulunuyor.
  • Kakao ağaçlarının ömrü ortalama 200 yıl olsa da, yalnızca 25 yıl meyve veriyorlar.
  • Çikolata kokusu, beyinde bulunan theta dalgalarını uyararak rahatlamayı sağlar. Antioksidan özelliği sayesinde kan basıncının düşmesine de yardımcı olur.
  • Çikolata önce, tatlı bir yiyecekten çok, baharat ile karıştırılarak hazırlanan bir içecek olarak sunulmuş.
  • Çikolatada migrene neden olan tyramine az miktarda bulunuyor. Migreni kamçılayan besinlerle yendiği zaman etkisini artırıyor.
  • Bir insanın bir günde yiyebileceği çikolata sınırı ortalama 10 kilogramdır. Tek seferde bunun üstüne çıkılırsa hayati risk başlar.
  • ‘Çikolata akneye neden oluyor’ düşüncesi yanlış. Akneye hormonal dengesizlikler neden olur.
  • Çikolatanın içine süt tozu ilavesi yapılırsa sütlü çikolata elde edilir. Sütlü çikolatada kemiklerin oluşumuna yardımcı olan ve sinir dürtülerinin doğru çalışmasını sağlayan magnezyum var.

çikolata

  • Çikolatanın içinde bol miktarda demir bulunuyor.
  • Bir damla çikolata, insanlara yaklaşık 50 metre kadar yürüme enerjisi verir.
  • Çikolatadaki yağ, doymuş yağların aksine kolesterol içermiyor.
  • Çikolatanın ham maddesi kakao, çekirdeklerinin içinde bulunan tohumlardır.
  • Kakao yağı eskiden ilaç olarak da kullanılırmış. 18. yüzyılda doktorlar kakao yağını sütle karıştırarak ilaç olarak satmışlar.
  • 500 gramlık bir çikolata yapmak için, yaklaşık 400 adet kakao çekirdeği işlenmektedir.
  • Dünyada en çok kakao %70’lik bir oranla Afrika’da yetiştiriliyor. Dünyanın en büyük kakao üretimi ise Fildişi Sahilleri’dir.
  • Çikolatanın erime sıcaklığı 34 derecedir. Bu sayede ağızda eritebilmek mümkündür.
  • Çikolatanın Türk topraklarına bilinen ilk gelişi 1693 yılıdır. İtalyan gezgin Gemelli Careri, İzmir’de arkadaşlarına sıcak çikolata ikram etmiştir.
  • Beyaz çikolatanın içerisinde çikolata özütü ve kakao çekirdekleri bulunmadığı için, çikolata çeşitleri arasında sayılmamaktadır.

Bir yanıt yazın